Tips van Krijn Spaan

UIT ZIJN BOEKJE PROBLEEMLOOS TUINIEREN


SNOEITIPS
Vlinderstruik snoeien
De vlinderstruik moet begin maart gesnoeid worden en dit mag erg kort, ongeveer 40 cm boven de grond. Eerst verwijder je alle zwakke scheuten en snoei altijd zo dat er op elke tak wat blaadjes blijven zitten. Als men wil dat de struik blijvend hoger is, kan men dit snoeien vanaf ongeveer 1 meter doen en dat dan handhaven in de toekomst. Buddleja’s lopen slecht uit op het kale hout.

BLOEMBOLLEN
Bloembollen voor bijen
Meerdere bolgewassen hebben een grote aantrekkingskracht op bijen. Een deel hiervan zijn: Allium in verschillende soorten, Anemone blanda, Chionodoxa, Crocus species, Eranthis, Fritillaria meleagris, Leucojm, Muscari, Scilla siberica, Ipheion (Triteleia) en sommige botanische tulpjes zoals Stresa.

Geurende bloembollen
Een aantal heerlijk ruikende bolgewassen zijn: Hyacinthoides hispanica (boshyacint), Muscari armeniacum (blauwe druifjes), Allium atropurpureum, Narcissen Poetaz, Fragrant Breeze en Poeticus. Hyacinthen en Cyclamen. Tulp Christmas Marvel, Generaal de Wet, Monte Carlo, Prinses Irene, aucheriana, sylvestris en Ballerina.

ZIEKTES, SCHIMMELS EN BEESTJES 
Sterroetdauw
Sterroetdauw is een ziekte die helaas veel voorkomt en de rozen behoorlijk toetakelt. Er ontstaan bruinzwarte plekken op het blad en rondom die vlekken geelverkleuring. De bladeren vallen vroegtijdig af zodat de plant kaal wordt. De ziekte wordt ook wel ‘blackspot’ genoemd. Ruim aangetaste bladeren en scheuten op. Bij het watergeven de bladeren niet nat maken om de schimmels niet verder te verspreiden. Preventief spuiten met Vital. AZ kalk strooien heeft een gunstig effect en voldoende mesten zodat de plant kan herstellen.

 

Kortenhoefsedijk 171
1241 LZ Kortenhoef
Telefoon: 035-6562171
Open: Woensdag tot en met zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur.
Er kunnen 2 auto’s bij de kwekerij staan en 1 voor de woning van de kwekerij. Als geen plek is, parkeer dan aan de huizenkant van de Kortenhoefsedijk.